bnv sommercamp 2020.jpg

Da lynet slog ned på Midtsjælland – og tændte passionen for jagt

Hvad er det, der gør, at man pludselig opdager noget nyt – at man finder ud af, at der faktisk findes noget vildt spændende og fascinerende, som vi ikke anede noget om i forvejen? Det er naturligvis, når vi udfordrer os selv og tester grænselandet til det ukendte. Det er faktisk det, der sker hver sommer, når projekt Bliv NaturligVis inviterer de 8-12 årige på Sommercamp med jagt og friluftliv i centrum. VI tog en snak med en far og hans søn om oplevelsen, der tændte passionen for jagt.

Carsten Lønberg og sønnen Christian Jul Lønberg fra Ringsted er begge jægere. 16-årige Christian er helt nybagt og bestod jagtprøven i efteråret, men hans tilløb har været både langt og spændende. Han er – helt fra barnsben - blevet formet af såvel faderens alsidige interesser som af en lind strøm af inspiration fra de sommer- og efterårscamps, som han har deltaget i igennem årene.

Nu, efter sin første sæson som rigtig jæger, er Christian klædt bedre på end de fleste. Hans viden er underbygget af masser af unikke naturoplevelser og inspirationskilder, suppleret med jagttegnskursets lærebøger. Men hvad var det, der skete, da lynet slog ned?

Sportsfiskere og jægere i skøn forening

Projekt Bliv NaturligVis er et samarbejde mellem Danmarks Sportsfiskerforbund og Danmarks Jægerforbund, støttet af Nordea-Fonden. Konceptet er unikt på den måde, at projektets kerne hviler på frivillige jægere og lystfiskeres engagement og formidling af naturoplevelser til børn i alle aldre. Hvert år arrangerer Bliv NaturligVis således 2-3 dages sommercamps for de 8-12 årige og igen, lidt senere på året, efterårscamps for de lidt ældre børn mellem 13 og 15 år. Campene fordeler sig hen over landet og drives af frivillige jægere, som er tilknyttet projektet.

Fælles for alle camps er, at det handler om friluftsliv, overnatning i det fri, mad på bål – og ikke mindst jagt, hvor deltagerne introduceres til en række grundlæggende jagt- og fisketeknikker, både i teori og i praksis. Og når vildtet er nedlagt, skal det ordnes og klargøres til måltidet. Campen henvender sig til alle natur-, jagt- og fiskeriinteresserede i aldersgruppen, og der er ingen krav til forudgående kundskaber. Alt, hvad der kræves, er nysgerrighed og begejstring for naturen.

bnv-sommercamp-2020_4

Først medhjælper, så lejrchef

For Carsten Lønbergs vedkommende var det en annonce i Jæger, som fik ham til at reagere, og som ultimativt endte med at både han søn og datter drog på camp – og hvor han selv endte som først frivillig medhjælper, og siden som lejrchef på Sjælland.

- Vi havde nogle fantastiske dage. Alle ungerne hyggede sig, og jeg kan især huske en lille konkurrence mellem alle drengene og de 5 piger, der var med, om hvem der fangede den største gedde i søen. Pigerne vandt suverænt og min datter endte med at fange den største gedde. Min datter var med på sommercampen året efter, men har sidenhen fravalgt jagten, fortæller Carsten om den første oplevelse med konceptet.

Men selvom datteren endte med at gå andre veje, blev det imidlertid begyndelsen på et helt nyt jægerliv for sønnen. Igennem årene er det blevet til i alt seks camps, hvoraf han på de seneste har fungeret som medhjælper.

- Jeg har oplevet sommercamps’ene som fantastiske oplevelser, fordi man lærer en hel masse og får nogle uforglemmelige oplevelser. Nogle af de bedste oplevelser jeg har haft, har været på sommercamps. På min første camp som medhjælper var vi på pürschjagt. Vi var alle stået tidligt op og var godt trætte. Vi satte os i et gærde, og der var for børnene plads til det hele. Nogle af dem valgte at lægge sig til at sove, mens to meget ihærdige drenge satte sig til rette med deres kikkerter og kul malet i hele hovedet. De var enormt entusiastiske, og det var fantastisk at opleve. Selvom vi ikke skød noget den morgen, så vi en gaffelbuk, som drengene var meget optagede af. Den her entusiasme fra drengene gav det bare en helt særlig følelse af, at man gav dem en oplevelse de aldrig ville glemme, fortæller Christian.

bnv-sommercamp-5

Jagt i børnehøjde

Ved spørgsmålet om, hvad det er, der får konceptet til at fungere så godt, har Carsten Lønberg svaret på rede hånd. I dag er det ham, der organiserer og afholder en række sommercamps i Bidstrupskovene lige midt på Sjælland, og han fortæller levende om fascinationen i at vise børn og unge hvad man kan få ud af naturen.

- Jeg tror det handler om at tage jagten ned i børnehøjde. Det hele foregår på børnenes præmisser. Dog selvfølgelig med lidt styring fra os voksne. Vi har et program, med emner vi skal nå igennem på de tre dage, campen varer. Men hvis børnene vil fordybe sig i fiskeri, i pürchjagt, bueskydning, finde spor i skoven, eller andre ting, ja så retter vi programmet til. De får jo lov til alt det spændende, de ikke må eller kan derhjemme. Det er fantastisk at se hvor energiske børn er. Både når de skal ordne brænde til bålet, forlægges vildt til aftensmaden og når der skal vaskes op og ryddes væk. Tror heller aldrig jeg har set så mange børn spise både hjerte, lever og andet indmad. Måske det smager godt fordi de selv har være med hele vejen – fra da dyret blev skudt, brækket, forlagt og til sidst tilberedt som mad. Som kebab, burgere og andre spændende ting, fortæller Carsten.

- En af de gode oplevelser var på en camp, hvor der var et par stykker der aldrig havde været med på jagt. De ville ikke rigtig røre ved dyrene og ville heller ikke hjælpe, da vi skulle ordne de fasaner og ænder, vi havde skudt. De andre børn gik lystigt i gang og der blev undersøgt hjerter, fødder, kråser og andre ting på dyrene. Efter lidt tid nærmede de to skeptikere sig lidt, og pludselig sted de også med en kniv i hånden og hjalp til. Med store smil og triumferende øjne. Dette er noget jeg har set flere gange. Når alle er med på den måde, så ved jeg at alle de kræfter, vi har lagt i projektet, er lykkedes til fulde. For de børn går hjem til deres venner og forældre og fortæller den gode historie om naturen og om jagten. Der var også et år hvor vi ikke fik skudt en buk. Så var gode råd dyre. Konceptet er, at hvis ikke vi skyder en buk, ja, så kommer der jo ikke så meget mad på aftenbordet. Heldigvis havde vi fanget lidt gedder, og en af de andre formidlere, Johnny, er gudsbenådet ud i sankningens ædle kunst. Så han og nogle af ungerne, fik samlet masser af urter og planter i skoven. Den aften stod den på gedde og urteburgere, og det var et af de bedste måltider vi har fået på en camp.

Vækkede interessen for jagt

Carsten Lønbergs beretning får øjeblikkelig opbakning fra sin søn. Uden tøven anbefaler Christian alle børn og unge, der elsker friluftsliv, og som har lyst til at komme tættere på naturen, at melde sig til en sommer- eller efterårscamp, alt efter deres alder. 
Man får nogle unikke oplevelser og nye venner i en kontekst, som er temmelig atypisk. Og måske er det netop den uvante scene, langt ude i naturen, omkring bålet ved shelteret eller ude på jagten, på fisketuren og under tilberedelsen af den mad, man selv har været med til at skaffe, der gør det hele så stærkt.

- Personligt har sommercamp betydet en hel del for mig. Det har vækket en interesse for jagt i mig som jeg ikke ville have fået, hvis jeg ikke havde været på sommercamp. Jeg har selv lige taget jagttegn og ville helt klart ikke have haft den samme interesse for jagten, hvis jeg ikke havde været på camp. Jeg er også blevet frivillig formidler i Bliv NaturligVis, hvor jeg har været ude ved FDF spejderne i Benløse og forlægge et dådyr med dem. Det var en ekstremt fed oplevelse, fordi det føltes som om man var tilbage på sommercamp for en aften, fortæller Christian.

Tilbage, hvor det hele begyndte. Der, hvor lynet slog ned.

Læs mere om sommercamps 2020 her.

03. april 2020
Skrevet af: Jacob Munkholm Jensen
Foto af: Carsten Lønberg

Frivillig registrering

Tak for din registrering. Du vil nu modtage en e-mail med information om den videre proces.

Vælg profilbillede
Vælg billede Skift billede

Registrer Arrangement

Rediger event