naturfamilier2.JPG

Lad naturen blive en del af familien

Danmarks Naturfredningsforening har skabt projektet Naturfamilier, som har til formål at få flere familier ud i naturen. Via forskelligartede arrangementer med naturen som omdrejningspunkt bidrager projektet med inspirerende naturaktiviteter til familier landet over. Bliv NaturligVis og Naturfamilier deler mange ligheder, og derfor har de to projekter nu indledt et samarbejde.

Naturfamilier og Bliv NaturligVis, som begge er støttet af Nordea-fonden, har dette sigte, og de to succesfulde projekter ser nu en mulighed for i fællesskab at skabe rammerne omkring en lang række arrangementer, som kan inspirere familier til at komme tættere på naturen. Naturfamilier er indtil nu udbredt i 65 kommuner landet over, og der bliver arbejdet for at udbrede projektet yderligere. Derudover har en lang række familier allerede takket ja til at fungere som ambassadører for projektet, og de kan få hjælp til deres arrangementer fra Bliv NaturligVis’ formidlere.

Bliv NaturligVis er blevet til i et samarbejde mellem Danmarks Jægerforbund og Danmarks Sportsfiskerforbund, og derfor har projektet et omfattende korps af dygtige, frivillige formidlere med viden om jagt, fiskeri og andre rekreative aktiviteter. Mange af dem står klar til at bidrage med spændende aktiviteter til Naturfamiliers arrangementer.

Aktiviteter bringer os ud i naturen

Nutidens børn kommer generelt set meget mindre ud i naturen end deres bedsteforældre, og det kan få konsekvenser for deres fysiske og mentale sundhed. Derfor er det væsentligt at vende denne udvikling. Men det er tilsyneladende ikke nogen nem opgave at få nutidens børn til at lægge iPad’en til side og tage en tur i skoven. Franz Holmberg, som er projektleder for Bliv NaturligVis, mener, det er væsentligt at have et formål med at begive sig ud i naturen.

- Det at have et formål med at tage ud i naturen gør, at man kommer afsted. Om det så bare handler om at lave en kop kakao og have noget socialt med andre, så medvirker det til, at man kommer ud i naturen, pointerer han.

Netop derfor prioriterer Naturfamilier og Bliv NaturligVis at demonstrere en lang række forskellige aktiviteter i naturen, som kan inspirere børn, forældre og bedsteforældre til at komme afsted sammen. Ifølge Franz Holmberg er det underordnet, om der er tale om jagt, fiskeri, sankning, fuglekiggeri eller noget helt andet. Det handler blot om at finde et formål med at begive sig ud i det grønne, for så er der en god chance for, at man vender tilbage – særligt hvis man gør det sammen med familien.

Peter Laurents, som er naturvejleder hos Danmarks Naturfredningsforening, påpeger, at aktiviteter i naturen ikke behøver at være omfattende for at være interessante.

- Vi vil gerne vise, hvor simpelt det i virkeligheden kan være. Man behøver ikke at have en masse grej med for at lave spændende aktiviteter i naturen. Ofte er der bare brug for lidt inspiration, og her er et fællesskab som Naturfamilier en rigtig god måde at komme afsted på, forklarer han.

Kendskab og beskyttelse går hånd i hånd

Jo mindre man opholder sig i naturen, desto sværere er det at lære naturen at kende. Det kan få konsekvenser for vores natur, da manglende kendskab og forståelse ofte fører til manglende beskyttelse.

- Der er en tendens til en fremmedgørelse i forhold til naturen, og den vil vi gerne forsøge at modvirke. Derfor er det meget vigtigt, at vi forstår den natur, som vi allesammen skal passe på, lyder det fra Peter Laurents. Denne pointe bakker Franz Holmberg op om.

- Når man opholder sig i naturen, så bekymrer man sig også om den. Hvis man derimod ikke kender noget til den, så bliver man hurtigt ligeglad med den. Derfor vil vi gerne understøtte, at så mange som muligt kommer ud i naturen og får nogle fede oplevelser, forklarer han afslutningsvis.

Naturfamilier er utvivlsomt et skridt i retning mod at øge kendskabet til naturen, og det er et inkluderende fællesskab, som alle kan blive en del af. Har du nu fået lyst til at vide mere, så tag et kig på www.naturfamilier.dk. Der er brug for dig og din familie.

30. januar 2020
Skrevet af: Christian Lang Jensen
Foto af: Christian Lang Jensen

Frivillig registrering

Tak for din registrering. Du vil nu modtage en e-mail med information om den videre proces.

Vælg profilbillede
Vælg billede Skift billede

Registrer Arrangement

Rediger event