stine1.jpg

Stine slår et slag for (forståelsen af) jagten i Danmark

Det handler om at bringe naturen ned i børnehøjde, så alle kan forstå hvordan det hele hænger sammen. Og at jagt hverken er uetisk eller synd for dyrene. Så vidt har Stine Leth afholdt over 30 arrangementer, som formidler jagt og natur til de yngste. Børnene elsker det. Pædagoger og lærere elsker det. Forældrene elsker det. What’s not to like?

De fleste jægere kender udmærket statistikken: Tre procent af befolkningen går på jagt, og 97 procent bestemmer om det er okay at vi gør det eller ej. Groft sagt. Man kan sige, at vi er afhængige af flertallets forståelse og accept, og i Danmark går det heldigvis udmærket på dén front. Men nye generationer vokser op, og flere og flere er fremmedgjorte overfor naturen, som disneyficeres og parkeres et sted, hvor den helst ikke må røres. Derfor er vores forpligtelse til at formidle de gode historier om jagten mere aktuel nu end nogensinde før. Som jægere er vi forpligtet til at afmystificere naturen og de dyr, der lever i den. Jagten er – for både rovdyret og byttedyret – en integreret del af kredsløbet. En naturlig ting.

Intense og interesserede børn

Bliv NaturligVis går i al sin enkelthed ud på at mobilisere jægere og lystfiskere landet over til kampen for at udbrede kendskabet til natur, jagt og fiskeri. Målgruppen er børn – fra børnehaver til skoleklasser og spejdertrupper. Midlet er frivillige formidlere, som kan fortælle indlevende, og som brænder for deres interesse.

Stine Leth er en 43-årig jæger, som har afholdt over 30 arrangementer med afsæt i sin store passion: Jagten. Deltagerne har været alt fra de helt små børnehaveunger til de store teenagere i 9. klasse, og hver gang har det været en succes. Det er som om alle higer efter det derude. Som om de higer efter virkeligheden frem for teori og skolebøger – efter at få fingrene i det, om man så må sige.

- Børnene er altid meget intense og interesserede. Det er ofte en hel ny oplevelse for dem at se og røre et dødt dyr. De er spændte og engagerede. Vi har – alt efter alderstrin – gode snakke om hvorvidt det er synd for dyrene eller ej, om man vil spise kødet fra et dyr, der har levet frit i naturen, i forhold til at købe det i supermarkedet, forklarer Stine Leth, som til daglig arbejder i en skovbørnehave.

Hun bor i Egedal i Nordsjælland og har været frivillig formidler i projekt Bliv Naturligvis siden 2017.

Næsten uudtømmelige muligheder

For Stine Leth afhænger tilrettelæggelsen af et typisk arrangement ofte af lærerens ønsker og børnenes alder.

- I børnehaver har jeg et nogenlunde fast program. Jeg medbringer en kasse med kranier, hjorteløb, kastestænger, hare- og fuglefødder mv., som de undersøger og stiller alverdens spørgsmål til. Så samles vi og jeg fortæller dem om jagt, om hvordan man bliver jæger og om hvorfor jeg er jæger. Så kommer vildtet frem. Det er oftest fasaner. De får lov at røre og undersøge dem og jeg fortæller om fasanens liv, fortæller Stine Leth.

Når hun besøger skoleklasser, kan det være stort set samme setup, bare med mere “kød” på. Her er det f.eks. eleverne selv der tilbereder vildtet, hvilket ofte er både meget grænseoverskridende og interessant for dem. Mulighederne er næsten uudtømmelige, og emnet plejer at være så nyt og spændende for børnene, at de bare elsker det.

Spredes som ringe i vandet

Projekt Bliv NaturligVis har altid brug for nye formidlere, som helst skal være repræsenteret over hele landet. Som sagt kan alle være med, blot man brænder og har lyst til at arbejde med børn. Men hvordan får man så hul på bylden? Begynder telefonen bare at ringe, så snart man er registreret på Bliv NaturligVis’ hjemmeside? Ikke altid, men sommetider.

- I starten brugte jeg mit netværk - mine egne børns skole samt kontakter via mit job, men i dag bliver jeg typisk kontaktet gennem hjemmesiden eller via min jagtforening. Det handler meget om at sprede budskabet. Mange kender ikke til projektet, så aflever en brochure på den lokale skole, i den lokale børnehave, mv. Gode oplevelser har det med at sprede sig som ringe i vandet, og fordi de forskellige skoler og institutioner fortæller andre om mine besøg, opstår der hele tiden nye kontakter, fortæller Stine Leth.

Bliv NaturligVis er støttet af Nordea-fonden.

09. december 2019
Skrevet af: Jacob Munkholm Jensen
Foto af: Stine Leth

Frivillig registrering

Tak for din registrering. Du vil nu modtage en e-mail med information om den videre proces.

Vælg profilbillede
Vælg billede Skift billede

Registrer Arrangement

Rediger event