Pædagog-studerende får smag for fiskeri

Tre Bliv NaturligVis-formidlere og en underviser fra pædagoguddannelsen i Holstebro har startet et nyt samarbejde, hvor et hold studerende fik mulighed for at fiske- og undersøge vandinsekter ved Storåen.

10 september 2021 · Tekst: Jacob Munkholm Jensen · Foto: Mie Christiansen


Der er godt nyt til de pædagogstuderende på VIA University College i Holstebro, som vælger valgfaget ”Natur og udeliv.” De kan nemlig se frem til gode oplevelser med ægte entusiaster, net og fiskestænger og – hvis de er heldige – rigtige fisk. Alt sammen ”hands-on” viden, som de let kan bære med videre til den pædagogiske praksis og de børn, unge og voksne, de kommer til at arbejde med.

For naturen er virkelig interessant og rummer mange muligheder og potentialer i den pædagogiske praksis, når bare den formidles på den rigtige måde. I hvert fald fik et hold på 23 pædagogstuderende forleden for alvor øjnene op for friluftslivets fornøjelser, da de tilbragte en hel dag i selskab med tre Bliv NaturligVis-formidlere fra Holstebro og Omegns Fiskeriforening

- Det var en helt fantastisk oplevelse, og de studerende fik virkelig noget ud af det, lyder konklusionen fra Mie Christiansen, lektor på VIA University College i Holstebro. Hun underviser i valgfaget ”Natur og udeliv,” og glæder sig til at gentage oplevelsen ved Storåen med næste hold studerende.

Skal helt klart gentages
Mie Christiansen er vant til at inddrage naturvejledere og lokalområdet i sin undervisning og arbejder gerne med konkrete oplevelser i sin undervisning. Det er dog første gang hun entrerer med Bliv NaturligVis-formidlere – men ikke sidste gang:

- Det skal helt klart gentages med næste valgfagshold. Formidlerne havde en enorm viden og de studerende har givet udtryk for, at det var utrolig spændende at være sammen med nogen, der ved så meget om emnet og selv er så entusiastiske. De var allesammen positive bagefter, og de studerende blev i dén grad fanget af det, siger hun.

På dagen blev der fisket efter aborre, laks og havørred, og der blev samlet vanddyr og insekter med net, som bagefter kunne studeres med lup og på plancher.

En win-win situation for alle
Men det var ikke kun de studerende, der så lyset dén dag. For de tre formidlere, Jesper Ladegaard Nielsen, John Balleby og Gunnar Houlby Pedersen fra Holstebro og Omegns Fiskeriforening, var der også tale om usædvanlig god dag:

- Det er første gang vi laver et arrangement for voksne, men det var helt fantastisk. Her når vi jo børnene indirekte. Dels giver vi de kommende pædagoger nogle redskaber til praktisk naturformidling, og dels gør vi jo opmærksom på os selv. De vil huske, at vi findes, og vil vide, at man kan lave sådan et arrangement med en Bliv NaturligVis-formidler uden at det koster noget, forklarer Jesper Ladegaard Nielsen.

Det, at påvirke de voksne positivt er i det hele taget den helt rigtige vej at gå, når det kommer til naturformidling. Når først de voksne har fået en god oplevelse, så giver de den jo videre til børnene. De skal tages med ud i naturen og opleve den, og pædagogerne kan bane vejen for dem, understreger han.

Next stop er skolelærerne
Jesper Ladegaard Nielsen håber, at også lærerseminarierne er med på en lignende idé, og kan kun opfordre alle til at lade den gode historie gå videre.

- For at det kan gå an at tage en stor gruppe med på fisketur, kræver det at man finder ud af at håndtere en fiskestang og begå sig rigtigt. Det skal børnene, og det skulle de studerende også lige lære, for nogle af dem havde aldrig været afsted før. Og da vi var færdige, var der nogle, der havde svært ved at skille sig af med fiskestangen igen, smiler Ladegaard Nielsen.