Planche: Ørred dissektion

Aktiviteter · Dagtilbud (0-6 år)

Hvordan ser en ørred ud indeni?

Print planchen og brug den, når I lærer om fisk.

Sådan undersøges og dissekeres en fisk

Start med at undersøge fiskens ydre. Find de forskellige finner og andre kropsdele på fisken. Mærk det glatte slimlag og prøv også at skrabe et par skæl løs med en saks eller kniv. Når I skal undersøge fiskens indre, kan I følge trinene her:

  1. Skær eller klip forsigtigt fisken op på bugsiden. Start fra gattet og skær op mod hovedet helt frem til hvor gællelågene samles.
  2. Fjern fiskens ene flanke ved at skære eller klippe fra gattet op mod sidelinjen. Fortsæt snittet langs sidelinjen helt frem til hovedet. Klip flanken helt af og læg den væk. Nu er fiskens indre organer blottet og kan undersøges.
  3. Skær eller klip det ene gællelåg af. Nu er fiskens gæller blottet og kan undersøges.
  4. Prøv at skære maven op og undersøg, hvad fisken har ædt. Er fisken vild, kan du måske være heldig at finde rester af de smådyr som den har ædt. Er det en fisk, der er opdrættet i et dambrug, kan du helt sikkert finde rester af foderpiller i mavesækken.
  5. Prøv også at skære øjet ud, så du forsigtigt kan pille den kuglerunde linse ud. Rens linsen for ”snask” og prøv at se gennem linsen. Hvordan ser verden ud nu?

Book en naturformidler

Kombiner materiale og aktiviteter med besøg af en naturformidler og få det bedste forløb.