Planche: Fasan dissektion

Aktiviteter · Dagtilbud (0-6 år)

Hvordan ser fasanen ud indeni?

Print og brug planchen, når I lærer om fasanen.

 

En hurtig scanning

Hjertet på fasanen er et meget vigtigt organ. Det pumper blod rundt i kroppen, og med blodet kommer der ilt og energi til kroppens muskler og hjernen. Hvis ikke hjertet pumper blodet rundt, dør kroppen.

Leveren er et andet vigtigt organ. Den har til opgave at rense blodet for giftstoff er og andre skadelige ting. I bl.a. Frankrig anses leveren for en stor delikatesse.

Lungerne sidder langs med ryggen af fuglen og ligner en rød badesvamp. De er fulde af små huller. I lungerne føres luftens ilt over i blodet.

Fasanen har to maver. Den første mave, som maden kommer ned i, hedder kroen og er en udposning på spiserøret. Egentlig er det mere en opbevaringspose end en egentlig mave. Fasanen kan hurtigt fylde kroen op. Fra kroen sendes made videre ned i kråsen, som er den anden mave. Da fugle ikke har tænder til at tygge maden med, har den i stedet små sten i kråsen.  Stenene knuser maden i maven, inden det sendes videre i systemet.


Efter kråsen kommer tarmene. I tarmene overføres energien fra maden til blodet. For enden af tarmene sidder kloakken. Her kommer både fasanens lort og æggene ud af fasanhønen.

Book en naturformidler

Kombiner materiale og aktiviteter med besøg af en naturformidler og få det bedste forløb.